slobodan_novak(Split, 3. studenoga 1924. – Zagreb, 26. srpnja 2016.) hrvatski prozaik, pjesnik, dramski pisac, esejist.

Pučku školu polazi u Rabu, a gimnaziju u Splitu; maturirao u Sušaku kao privatist. Diplomirao hrvatski jezik i jugoslavenske književnosti u Zagrebu (1953). Za vrijeme rata pridružio se antifašističkom pokretu. Radio je kao lektor, korektor, novinar, dramaturg HNK u Splitu (1955-58) i urednik u novinarskim redakcijama i nakladničkim kućama. Pokrenuo je i uređivao časopise “Izvor” i “Krugovi”. Član HAZU od 1983.

Iako opsegom nevelik, Novakov literarni opus svojom kvalitetom i ujednačenošću ide u sam vrh suvremene hrvatske književnosti.
1946. godine javlja se tekstovima u “Studentskom listu” a karijeru je započeo ideološko tendecioznim i patetičnim pjesmama prepunim bolnih reminiscencija na ratne strahote. Pažnju kritike i publike svratio je kratkim autobiografskim romanom Izgubljeni zavičaj (1955) u kojemu tematizira događaje iz djetinjstva provedena na idiličnom otoku. Najveći estetski domet ostvaruje u romanu Mirisi, zlato i tamjan (1968) u kojem piše tonom razorne ironije i sarkazma, a osnovni osjećaj je u znaku sartreovske mučnine i gađenja prema svijetu. Istu tematiku i poetičku liniju slijedi i u kratkom romanu Izvanbrodski dnevnik (1977). Nakon duže stanke javio se ponovno 1986. novelom Hlap, solokvijskim monologom, autoreferencijalnom prozom u kojoj promišlja svoje pisanje i mjesto u kulturi vlastitog naroda. Piše i radiodarame (Stršno je znati, Trofej …) te feljtone.
U novije doba Novak se javio zbirkom razgovora s Jelenom Hekman, «Digresije», 2001., te proširenim «Digresijama», naziva «Protimbe», 2003. «Protimbe» su jedno od vrhunskih ostvarenja hrvatske autobiografske proze, bogate reminiscencijama i asocijacijama na mladost, politički i društveni život u Jugoslaviji, na piščev doživljaj Domovinskoga rata i političko-društvenih mijena do godine izlaska. Tu su portreti njegovih znanaca, prijatelja i protivnika, od Vlade Gotovca do Antuna Šoljana, od Svena Laste do Vladimira Bakarića, te autorova promišljanja i vrjednovanja položaja hrvatstva, pravopisa, estetike, haškoga suda, ratnih zločina, srpskog političkoga projekta, komunizma i nacionalnoga usuda.

Katalog djela

Izvor: Leksikon hrvatskih pisaca / urednica Avenka Žurić. Zagreb : Školska knjiga, 2000. | akademik Slobodan Novak, književnik. URL: http://info.hazu.hr/hr/clanovi_akademije/osobne_stranice/slobodan_novak