„Otkud toliko snage u tako krhkom tijelu“, pitali smo se gledajući tu mladu ženu i slušajući njezinu priču. Stajala je ispred nas nježna i krhka, a njezine riječi mirne i poticajne izazivale su poštovanje i divljenje, suze, ali i smijeh.
Josipa Pavičić Berardini u našoj Knjižnici (57. po redu) promovirala je svoju knjigu ŠEST MILIMETARA: ispovijest o boli i pobjedi. Dijagnoza karcinoma dojke u 35. godini izazvala je u njoj strah i tjeskobu, ali i dovela do odluke da bolest najprije prihvati, a zatim ju pobijedi.
„Bolest počinje u glavi. Rak je bolest duše“, govorila je Josipa pričajući o svojih šest koraka izlječenja:

  1. Voljeti sebe bez obzira na sve jer ako to ne učinimo, kako možemo očekivati da će to učiniti netko drugi.
  2. Prihvatiti sebe i druge i sve događaje, pa i rak.
  3. Donositi odluke bez pritiska i mijenjati ih ako treba, ništa nije zauvijek.
  4. Oprostiti sebi i drugima, živjeti slobodno bez mržnje i zavisti jer sve loše što mislite o drugima dajete samo sebi.
  5. Zahvalnost. Zaboravljamo biti zahvalni za sve dobro i lijepo što imamo, to nam se podrazumijeva. Tek nam bolest osvijesti kako je dobro biti zdrav.
  6. Pronaći smisao u svemu što radimo. Živjeti život sada i biti sretni sada.

Kao ambasadorica Europa Donne Hrvatska Josipa je istaknula važnost preventivnih pregleda i gotovo nas molila da jedan dan u godini posvetimo sebi i odemo na pregled jer rak je izlječiv ako se otkrije na vrijeme.
Stajale smo u redu s upravo kupljenom knjigom čekajući potpis autorice, sretne što smo dio humanitarne akcije jer dio sredstava od prodaje knjige ide za kupnju aparata za intraoperativno zračenje.