Knjižnica i čitaonica Kutina Vas poziva na predavanje i predstavljanje knjige “K2 trijumf i tragedija” Stipe Božića.

ALPINIST, PISAC, FOTOGRAF, FILMSKI SNIMATELJ I REDATELJ.
NA NAJVIŠIM VRHOVIMA SVIJETA, NA POLOVIMA, U DUBINAMA PODZEMLJA I PODMORJA.
Rezultati me svrstavaju u jednog od najuspješnijih hrvatskih i svjetskih alpinista. Popeo sam se na 3 najviša vrha na svijetu: Mount Everest (8848 m), K 2 (8611 m) i Kangcenjungu (8586 m).
Stajao sam i na najvišim vrhovima svih 7 kontinenata: Mount Everest (Azija) Aconcagua (J. Amerika) Mount McKinley (S. Amerika) Kilimanjaro (Afrika) Mount Vinson (Antarktika) Mont Blanc (Europa) Mount Kosciusko ( Australija).
Osim planina spustio sam se 1395 metara duboko pod zemlju u Lukinoj jami na Velebitu, a ako se uzme ta dubina ispod površine zemlje i visina Mount Everesta onda izlazi da držim svojevrstan svjetski visinski rekord.
S jednom međunarodnom ekspedicijom na skijama sam stigao i na Sjeverni pol.
Na svojim putovanjima snimio sam mnoštvo uspješnih fotografija i izlagao na zajedničkim i samostalnim izložbama, fotografije su mi bile uvrštene na izložbi HRVATSKA FOTOGRAFIJA OD TISUĆUDEVESTOPEDESETE DO DANAS u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Autor sam mnogobrojnih novinskih članaka, feljtona, kalendara te knjiga PUT NA VRH SVIJETA, SEDAM VRHOVA i K2 TRIJUMF I TRAGEDIJA.
Profesionalnom kamerom sam snimio na kilometre filmskog i video materijala u najnepoznatijim dijelovima svijeta . Snimao sam čak dva puta na samom vrhu Mount Everesta što dovoljno govori o izuzetnoj volji da vrhunski rezultat približim običnim ljudima. Režirao sam više od 100 dokumentarnih filmova u sklopu dokumentarnih serija: SEDAM VRHOVA,  DUBINE, KRŠ I MORE,  PLANINE HRVATSKE, PUSTINJE SVIJETA,  NAZOVI 112 I LET NAD HRVATSKOM koji su prikazani na HTV-u.
Sudjelovao sam na mnogim međunarodnim filmskim festivalima. Na Filmskom festivalu u Trentu 1999. godine moj film RETICENT WALL  osvojio je SREBRNI ENCIJAN za najbolji sportski dokumentarni film a film DHAULAGIRI EXPRESS nagrađivan na filmskim festivalima u Italiji, Slovačkoj i Austriji.

Predavanje će se održati u srijedu 22.03.2017.g. s početkom u 18:00 sati.