Jaroslav HAŠEK, (Prag, 1883 – Lipnice, 1923) češki prozaist.

Završivši Trgovačku akademiju javio se zbirkom stihova Majski kliktaji. Nakon kratke karijere bankovnog činovnika, kreče na duga skitanja sr. Europom i Balkanom. Skitničke dogodovštine služile su mu kao doživljajna podloga mnogih komično-grotesknih putopisnih crtica, pripovjedaka i humoreski, koje je objavljivao u onodobnim dnevnicima te humorističkim i zabavnim časopisima.

Humoreske je objavio u knjigama: Dobri vojak Švejk i druge čudnovate zgode (1912), Nedaće gospodina Tankrata (1912), Kalamajka (1913), Vodić stranaca i druge satire s putovanja i iz domovine (1913), Moje trgovanje psima i druge humoreske (1915).

Narušena zdravlja, 1921.  odlazi u selo Lipnice da završi široko koncipirani roman-epopeju o Doživljajima dobrog vojaka Švejka za svjetskoga rata. Smrt je Hašeka zatekla usred nedovršena 4. dijela romana, što je zacijelo razlogom Švejkove višeznačne nedorečenosti. Roman je i danas predmet književno kritičkog zanimanja, kao jedan od prvih europskih “antiromana”, dok se Švejk smatra čelnim “antijunakom” moderne narativne proze.

Izvor: Leksikon svjetske književnosti / glavna urednica Dunja Detoni-Dujmić. – Zagreb : Školska knjiga, 2005.