Nelle Harper Lee

Monroeville, Alabama, 28. travnja 1926. – 19.veljače 2016.

Američka spisateljica. Najpoznatija po svom romanu Ubiti pticu rugalicu objavljenom 1960., koji se smatra modernim klasikom.

Harper Lee je odrasla u južnjačkom gradu Monroeville, Alabama, gdje se sprijateljila sa budućim slavnim piscem Trumanom Capoteom. Pohađala je sveučilište Huntingdon u Montgomeryu (1944.–45.), te potom studirala pravo na sveučilišti Alabame (1945.–49.). Dok je pohađala sveučilište, pisala je za časopise u kampusu: Huntress i Rammer Jammer. Na oba sveučilišta, pisala je kratke priče i druga djela o rasnoj nepravdi, temi koja se tada rijetko spominjala na kampusu. 1950., Lee se preselila u New York, gdje je radila kao trgovac za rezervacije britanske zračne kompanije; tu je počela pisati kolekciju eseja i kratkih priča o ljudima u Monroevilleu. Nadajući se da će biti objavljene, predstavila je svoja djela 1957. književnom agentu kojeg je preporučio Capote. Urednik u izdavačkoj kući J. B. Lippincott joj je savjetovao da da otkaz u zračnoj kompaniji te se usredotoči na pisanje. Zahvaljujući donacijama prijatelja, među kojima su bili i Michael i Joy Brown i Alice Lee Finch, omogućeno joj je da neometano piše godinu dana.

Lee je na kraju dvije i pol godine provela pišući Ubiti pticu rugalicu a istoimeni film snimljen po knjizi snimljen je 1962. godine. Za tu knjigu Lee je nagrađena Pulitzerovom nagradom, a knjiga je izglasana najboljim romanom stoljeća u Library Journal. George W. Bush ju je 2007. odlikovao Ordenom slobode.

4. srpnja 2015. Harper Lee je objavila roman, Idi, pogledaj stražara, 55 godina poslije svog prvog romana.