agatha_christie2

Izvor: http://www.agathachristie.com/

Agatha Mary Clarissa Christie (Torquay, Engleska 15. rujna 1890. Winterbrook, Engleska  12. siječanj 1976.), je britanska književnica kriminalističkih romana, kratkih priča i drama.

Napisala je i 6 ljubavnih romana pod pseudonimom Mary Westmacott ali je najpoznatija po 66 detektivskih romana i 14 zbirki kratkih priča koje objavljuje pod svojim imenom.
Njen roman Ubojstvo Rogera Ackroyda je 2013. godine proglašen najboljim kriminalističkim romanom ikada napisanim od strane 600 pisaca Udruženja pisaca kriminalističkih romana. Roman Deset malih crnaca  je njen najprodavaniji roman, prodan u oko 100 milijuna kopija.

Rođena u jugozapadnoj Engleskoj u dobrostojećoj obitelji srednje klase, ima poprilično neobično djetinjstvo , čak i za to vrijeme, jer je školovana kod kuće od strane oca. Majka koja je bila izvrsni pripovjedač nije ju željela naučiti čitati do njene osme godine ali je Agatha, zbog dosade, kao jedino dijete u kući, sama naučila čitati kao petogodišnjakinja.
Upijala je dječju literaturu tog vremena, Edith Nesbith (Djeca željeznice) i Louisa M Alcott (Male žene) ali i poeziju te potresne trilere iz Amerike. Izmaštala je prijatelje, igrala se sa životinjama i počela pisati pjesme još kao dijete.

1919. izlazi Zagonetni događaj u Stylesu u kojem se proslavio njezin  lik Hercule Poirot kojeg je stvorila inspirirana belgijskim izbjeglicom – policajcem, koji je boravio u Engleskoj nakon prvog svjetskog rata.

N ili M je bio njezin domoljubni doprinos tijekom drugog svjetskog rata a roman je objavljen u SAD-u tek kada su se Amerikanci pridružili saveznicima.

1972. kao odgovor na listu najboljih dijela izdanu od strane japanskih prevoditelja napisala je:

“Mojih osobnih deset variraju s vremena na vrijeme zato što svakih malo ponovno pročitam raniju knjigu iz nekog određenog razloga, da odgovorim na možebitno pitanje, i onda promijenim svoje mišljenje – ponekad shvativši da je puno bolja nego se sjećam ili nije tako dobra kako sam mislila.

Ovog trena mojih najboljih deset je:

Deset malih crnaca – izazovna i zahtjevna tehnika u kojoj sam uživala i zadovoljna sam kako sam se nosila s njom.
Ubojstvo Rogera Ackroyda – općeniti favorit i također prvi puta da je pripovjedač uspio biti i negativac.
Najavljeno umorstvo – Smatram sve likove interesantnim za opisivanje te sam se osjećala kao da ih dobro poznajem kada sam završila knjigu.
Ubojstvo u Orient Expressu – zato što je bila nova ideja za zaplet.
Trinaest problema – dobra serija priča.
Bliži se čas – bilo mi je interesantno raditi na ideji da ljudi sa različitih mjesta dolaze prema umorstvu, umjesto da se krene sa ubojstvom pa se radi od toga.
Vječita noć – moja omiljena u ovom trenutku.
Crooked House – shvatila sam da je studija o određenoj obitelji interesantna za istraživanje.
Ordeal By Innocence ideja koju sam imala neko vrijeme prije nego sam započela s radom na njoj.
Otrovno pero – koju sam ponovno pročitala nedavno i poprilično uživala u tome.”

Izvor: http://www.agathachristie.com/