Italo Calvino

(Santiago de las Vegas, Kuba, 15.10.1923. – Siena, Italija, 19.09.1985.)

Tal. pripovijedač, romanopisac, esejista. Predstavnik modernog kritičkog realizma, koji podjednako zahvaća u svijet prošlosti kao i fantastike.
Studirao je filozofiju i književnost u Torinu. Pridružio se 1943. Pokretu otpora; bio je član Komunističke partije (1944-57). Radio je kao urednik u nakladničkoj kući Einaudi. Književni rad započeo je pripovjetkama tematski bliskima neorealizmu. Fantastična trilogija “Naši preci” posvećena je položaju intelektualaca u suvremenom svijetu. Pisao je i duhovite angažirane pripovijetke i znanstvenofantastičnu prozu (Kozmikomike – 1965; Te s nulom – 1968). Fikcionalnim mogućim svjetovima bavi se u fantastičnom historiografskom djelu “Nevidljivi gradovi” – 1972. Od romana najpoznatiji je metaliterarni “Ako jedne zimske noći neki putnik” – 1979, kojim se etablirao kao jedan od začetnika postmodernizma u književnosti.

Calvinov utjecaj primjetan je u djelima hrv. fantastičara P.Pavličića i V.Barbijerija te kod kvorumaša. O njegovoj su prozi u nas pisali M.Solar, svrstavajuči ga među ključne postmodernističke književnike, M. Machiedo i T.Peruško, baveći se metanarativnošću suvremenog talijanskog romana.