edgar_allan_poe1(Boston, Massachusetts, SAD, 19. siječnja 1809. – Baltimore, Maryland, SAD, 7. listopada 1849.), bio je američki pisac, pjesnik, urednik i književni kritičar iz doba američkog romantizma.
Rođen je u obitelji putujućih glumaca. Vrlo rano ostaje bez oba roditelja pa o njemu skrbi John Allan, imućni poduzetnik. Sa šest godina sa svojom novom obitelji putuje u Veliku Britaniju gdje se obrazuje u jednom internatu.

Potom se 1820. vraća u SAD i upisuje sveučilište u Virginiji. Međutim, ubrzo se pokazuje njegova sklonost prema piću i kockanju, zbog čega njegov poočim obustavlja plačanje Poeova studija. Putuje u Boston gdje objavljuje svoje prvo djelo i prijavljuje se u vojsku. Od 1831. nastanjuje se u Baltimoreu sa svojom tetkom i nećakinjom, koju je, nakon što je navršila 13 godina i oženio. Poe se zapošljava kao urednik, iako je svaki njegov posao trajao kratko zbog alkoholizma, zbog čega je i živio u krajnjoj neimaštini. Tako je 1849. pronađen onesvješten na ulici. Umire nekoliko dana kasnije u bolnici u Baltimoreu.

Postao je slavan zahvaljujući svojim fantastičnim pripovjetkama, iako je više volio poeziju. Njegove stihove obožavatelji su recitirali i ispisivali po zidovima još za pjesnikova života.

Oni koji sanjaju danju imaju svijest o mnogim stvarima koje promiču onima koji sanjaju samo noću.

Izvor: Leksikon književnika / sastavio Francis Amalfi. Rijeka : Dušević & Kršovnik, 2013.