teslaNikola Tesla (Smiljan, 10. srpnja 1856. – New York, 7. siječnja 1943.), znanstvenik i inovator svjetskog glasa. Radio je u području elektrotehnike i radiotehnike, te je izumio okretno magnetsko polje i višefazni sustav izmjeničnih struja.

Jedan od prijatelja s kojima sam se igrao došao je do pribora za pecanje, što je izazvalo pravo uzbuđenje u selu i idućeg jutra svi su krenuli u lov na žabe. Jedino sam ja ostao sam i napušten, jer sam se posvađao s tim dječakom. Nikada ran…ije nisam vidio pravu udicu i zamišljao sam je kao nešto čudesno, nešto što ima naročita svojstva i očajavao sam što i ja nisam s ostalima. Nužda me je natjerala, pa sam nekako pribavio komadić neke željezne žice, pomoću dva kamena zašiljio sam vrh na jednom kraju, savio žicu u odgovarajući oblik i pričvrstio je za jak konopac.

Potom sam odrezao dugačak štap, našao nekoliko mamaca i sišao do potoka gde je bilo mnoštvo žaba. Ni jednu nisam uspio uloviti, i gotovo sam se obeshrabrio, kad mi je sinula ideja da praznu udicu zanjišem ispred žabe koja je sjedila na panju. U početku se malo uplašila ali malo – pomalo, oči su joj se zakrvavile, žaba se napuhala i udvostručila svoju veličinu i proždrljivo zagrizla udicu. Odmah sam je izvukao. Ponovio sam isti postupak više puta i metoda se pokazala nepogrešivom. Kad su moji prijatelji, koji usprkos dobroj opremi ništa nisu ulovili, došli do mene, pozelenjeli su od zavisti. Dugo sam čuvao svoju tajnu i uživao u monopolu, dok konačno nisam pred božićnim raspoloženjem popustio. Poslije toga svaki je dječak mogao učiniti isto, pa je sljedeće ljeto bilo katastrofalno za žabe.

– crtica iz djetinjstva Nikole Tesle