Knjige su kroz povijest imale snažan utjecaj na kulturu, znanost i uopće sveobuhvatni razvoj čovječanstva. U nekim slučajevima njihov je utjecaj bio toliko snažan (bio on dobar ili loš) da im pridajemo povijesni značaj.
Neka od njih proširila su ljudske nazore i educirala, a druga potpomogla ratove. Bilo kako bilo, ovim se djelima ne može oduzeti mjesto koje imaju u povijesti.

Noć knjige 2020. posvećena je  temi  knjiga koje su kroz povijest mijenjale svijet. Za vas smo pripremili malu virtualnu izložbu knjiga koje su opisane u knjizi „Knjige koje su promijenile povijest“.
Također,  želimo istražiti kolika je snaga i utjecaj knjige kao pokretača mogućih promjena.
Pišite nam u komentarima!
Koje su knjige potaknule pozitivne promjene u svijetu?
Čime su vas inspirirale?
Što ste iz njih naučili?
Na koji su način utjecale na vas i kako su mijenjale vaš život, navike i vrijednosti?
Koje vas knjige danas nadahnjuju na promjene?
I konačno, kakve bi knjige valjalo pisati za svijet u kojem želimo živjeti?

Egipatska knjiga mrtvih

Egipatska Knjiga mrtvih je naziv koji su egiptolozi dali pogrebnim magijskim tekstovima koji su pisani na papirusu, često su bili ilustrirani, a nalazili su ih u egipatskim grobnicama. To su velike zbirke tekstove, čarolija, zazivanja, himni, molitvi, litanija i magijskih formula, a mnogi su odlomci preuzeti iz Tekstova piramida i Tekstova sarkofaga.

Sun Tzu – Umijeće ratovanja

Već više od dvije tisuće godina Umijeće ratovanja Sun Tzua vođama daje važne savjete o taktikama na bojnome polju, vođenju trupa i terenu, korištenju varki i lukavština.
Bitan dio kineske kulture i postala je  kriterij zapadnjačke borbe za opstanak i uspjeh, bilo u borbi,ili u poslu. Danas slovi za najbolje djelo vojne strategije i taktike ikada napisano.

Adolf Hitler – Moja borba

Mein Kampf (Moja borba) je knjiga njemačkog nacističkog diktatora Adolfa Hitlera, u kojoj se kombiniraju elementi autobiografije i Hitlerovih političkih i ideoloških gledišta, koja su kasnija postala načela nacističke ideologije.
Prvi dio,Hitler je izdiktirao 1924. tijekom odsluženja zatvorske kazne.

Sigmund Freud – Tumačenje snova

Ovo je knjiga stoljeća i u metaforičkom smislu, jer sistematskim razotkrivanjem jezika snova Freud je, prvenstveno, izmjerio dimenzije nesvjesnog u čitavoj njegovoj veličini, a potom je to nesvjesno i približio našoj svijesti o njemu. Razumijevanjem snova se psihoanaliza, proizašla iz istraživanja simptoma neuroza, proširila i pretvorila u opću psihologiju, koja obuhvaća i patološke i normalne pojavnosti.

Nostradamus – Proročanstva

Nostradamusova proročanstva su najtočnija od svih ikada zabilježenih. Nema znakova da je ikada pogriješio kada je pokušavao predvidjeti budućnost. I drugi mediji i vidovnjaci imali su svoje svijetle trenutke, ali Nostradamus je uvijek pogađao. Čovjek bi pomislio da je živio u budućnosti i da je jednostavno prepričavao ono što je vidio.

Herodot – Povijest

U djelu Povijesti Herodot je zabilježio povijest i običaje naroda istočne obale Sredozemlja, a njegov rad označava začetke povijesnog istraživanja. Bio je velik putnik. Sve što je vidio i doznao postalo je građa Povijesti.

Biblija

Bez obzira na to jeste li ili niste vjernik, teško je zanijekati golem utjecaj koji je ‘Biblija’ imala te i dalje ima na gotovo sve pore društva. U njeno su se ime vodili ratovi, ‘ispravljali’ su se pogrešni umovi, nadahnula je misije, dobrotvorne centre, ukratko, polučila je golem odjek. Sveta knjiga židova i kršćana i danas se prodaje u približno 100 milijuna primjeraka godišnje, zbog čega se i smatra najprodavanijom knjigom svih vremena.

Vladar- Niccolò Machiavelli

Ova politološka, politička i kulturološka knjiga koja 16. stoljeće približava čitateljima današnjice objavljena je dvojezično, sadrži bilješke uz djelo, komentar o strukturi i sinopsis Vladara te kronologiju Machiavellijeva života i djela. Na kraju se nalazi bibliografija o Vladaru.

Stephen W. Hawking – Kratka povijest vremena

Zasigurno najčitanija knjiga s tako ozbiljnim sadržajem. Je li svemir konačan? Ima li granice? Kada je započelo vrijeme?Kada će stati? Od Hawkinga saznajemo dokle danas seže naše znanje (i neznanje) o temeljnim znanstvenim i filozofskim zagonetkama  postojanja…

Charles Darwin – Podrijetlo vrsta

Darwinovo djelo iz 1859. označilo je novu epohu u razumijevanju razvoja organskog svijeta na Zemlji i predstavilo teoriju evolucije. Knjiga je dočekana s nestrpljenjem i mnoge dotad postojeće teorije o životu na Zemlji i čovjekovu podrijetlu okrenula naglavce. Kritiziran od strane brojnih, no isto tako i uvažavan, Charles Darwin uvelike je utjecao na suvremenu znanost, o čemu govori i činjenica da je njegovo djelo i dan danas predmet rasprava.

Podjelite na društvenim mrežama!