Katarina Brkić
(Kutina, 12. prosinca 1949.)

katarna_brkic Niže razrede osnovne škole pohađala je u selu svojega djetinjstva, u Repušnici, a više razrede i gimnaziju u Kutini. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je jugoslavenske jezike i književnosti i filozofiju.
Pjesme je objavljivala u osnovnoj školi i gimnaziji na stranicama kutinskog „Moslavačkog lista“, „Modre laste“, te školskom programu Radio Zagreba.

Dnevni list „Borba“ 1968. uvrstio je njezine pjesme u zbornik trideset najuspješnijih srednjoškolskih pjesnika s područja tadašnje Jugoslavije. Časopis „Republika“ 1984. objavio joj je pjesme s „Natječaja radničkoga književnoga stvaralaštva“. Više godina pjesmama i pričama zastupljena je u publikaciji priredbe „Đakovački vezovi“. Objavljuje u zborniku „Pučko stvaralaštvo Slavonije i Baranje“ (nakladnik:Privlačica, Privlaka 1987.), te 1988. i 1989. u brojevima senjskoga književnoga časopisa „Usponi“. U izdanju Matice hrvatske, Ogranak Kutina, 1991. s Đurom Vidmarovićem autorica je zajedničke zbirke poezije i kratke proze „Mojom Moslavinom“. Napisala je dramu „Godot nije došao, poslao je žene“, koju su 1996. izvodili učenici Srednjoškolskog centra Tina Ujevića u Kutini. Među šest je odabranih pjesnika u antologijskoj zbirci „Kajkavska lirika Moslavine“ (Ogranak Matice hrvatske Kutina 2009.). Pjesničkim ostvarenjima na kajkavskom narječju zastupljena je u zbornicima kajkavske lirike „Došel bum u Bistricu“ s XII. recitala refleksivnog pjesništva „Josip Ozimec“ u Mariji Bistrici 2010., i „Senje i meteori“ s XVIII. recitala suvremenog pjesništva Varaždinskog književnoga
društva 2010.
Zbog političkih prilika šesnaest godina nije radila u svojoj struci, a od 1991. bila je profesorica hrvatskoga jezika u kutinskoj gimnaziji i ekonomskoj školi. U mirovini je, ali je vrlo aktivna u Ogranku Matice hrvatske, čija je potpredsjednica, i u foto-video klubu u Kutini. Povremeno izlaže fotografije, uglavnom pejzažne tematike, a koje su njezinim poetskim osjećajem znatno više od dokumenta, na tragu umjetničkoga izraza. Kutinska nakladnička kuća „Spiritus movens“ objavila je njezinu prvu smostalnu knjigu „Pjesme, priče i jedna drama“ (2011.).

mojom_moslavinom

brkić_pjesme, priče