Drugi vikend u svibnju obilježava se Svjetski dan ptica selica (World Migratory Bird Day). Taj se dan obilježava od 2006. godine radi podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa. Svima nam je poznato da neke ptice u jesen lete na jug, a u proljeće se vraćaju (kao Klepetan Malenoj), ali zamislite da morate preletjeti više tisuća kilometara da dođete do svog doma, a da pritom ne koristite blagodati zrakoplovne kompanije?
Ptice selice pravo su čudo prirode!
Povodom Međunarodnog dana ptica selica pripremili smo vam neke zanimljivosti o tom fenomenu, ali i kratki kviz u kojem možete provjeriti svoje poznavanje ptica selica.
Ukoliko niste sigurni u odgovore možete doći u Knjižnicu i posuditi neke od knjiga.

ZANIMLJIVOSTI:

  • Najveća prijeđena udaljenost, koja je dosad zabilježena zahvaljujući sofisticiranim načinima praćenja ptica, dogodila se 2007. godine, kada je jedna uporna riđa muljača preletjela 11.500 kilometara dug put iz Aljaske do Novog Zelanda bez zaustavljanja!

  • Pravi put ptice ne nalaze zbog korištenja navigacijskih spravica, već zahvaljujući čudesnim mehanizmima majke prirode koje im omogućuju da prate zemljine magnetske silnice, ili se orijentiraju uz pomoć zviježđa na nebu. Uz pomoć ove magije, Klepetan svake godine pronalazi svoju Malenu u Brodskoj Varoši.

  • Mnogi ne znaju da se ptice selice suočavaju s nizom problemima na svojim dugim putovanjima: od vremenskih neprilika do raznih prepreka koje im stvara čovjek gradeći visoke nebodere, postavljajući dalekovode, antene i elise vjetroelektrana.

  • Znanstvenici još uvijek nisu  sasvim sigurni kako ptice selice određuju vrijeme polaska i povratka. Vjeruje se da je dužina dana ono što je presudno za trenutak polaska.

  • Većina ptica selica uglavnom putuje noću, zato ih ljudi manje primjećuju.

  • Ždral i labud se pri seobi kreću najvećim visinama, mogu letjeti i na visini preko 8000 metara.

  • Godišnje se seli oko 50 milijardi ptica, od toga oko 5 milijardi između Europe i Afrike.