Pošto se bliži Noć knjige, za nas knjižničare veliki događaj, istražili smo ono što bi vam bilo zanimljivo, što čak i mi nismo znali, a to su zanimljivosti o knjigama i njihovim autorima.

O knjigama:

Najveća knjiga

Izdavačka kuća Millennium House 2012. godine na frank­furtskom sajmu knjiga predstavila je atlas Earth: The Platinum Edition, knjigu veličine 1,8 m x 1,4 m koja je otisnuta u samo trideset i jedan primjerak. Knjiga ima sto dvadeset i osam stranica i sadrži četrdeset i pet zemljopisnih karata koje, kad se rašire, imaju dimenzije od 1,8 m x 2,7 m!

Najmanja knjiga

Jedna od najmanjih knjiga na svijetu nalazi se baš u Hrvatskoj (u muzeju samostana na Visovcu). Stranice knjige su 3,5 mm x 3,5 mm. Tiskana je u Guttenbergovu muzeju u Mainzu. Knjiga sadrži molitvu “Oče naš” na sedam jezika.

Samouništavajuća knjiga

Argentinska izdavačka kuća lansirala je neobičan koncept knjiga koje se samouništavaju ukoliko ih čitatelji odmah ne pročitaju. Projekt “El Libro que no Esperar Puede” (Knjiga koja ne može  čekati) lansirala je izdavačka kuća “Kadensija Eterna” s ciljem  promoviranja mladih autora. Samouništavajuće knjige se prodaju u plastičnoj ambalaži. Kada se knjiga raspakira, tinta počinje polako blijediti i čitatelju ostaje 60 dana za pročitati priču do kraja. Nakon dva mjeseca, od knjige preostaju samo korice i prazne stranice.

Najduža zakasnina za knjigu

Ako se bojite otići u našu  kutinsku Knjižnicu jer već nekoliko dana kasnite s vraćanjem knjige, možete se utješiti najvećim svjetskim kašnjenjem od 288 godina. Biografija jednog njemačkog nadbiskupa posuđena je iz britanske sveučilišne knjižnice 1668. godine, a vraćena tek 1956. Zakasnina nije naplaćena. 🙂

Korice od “zanimljive” kože

Nakon pomnog proučavanja jedne zanimljive knjige koja već godinama stoji u knjižnici Sveučilišta Harvard, stručnjaci su potvrdili kako su korice knjige izrađene  ni manje ni više već od ljudske kože. Na knjizi francuskog pisca Arsenea Houssayea, ‘Des destinees de l’ame’ (Sudbina duše) provedeno je niz testova i analiza, a rezultati da se radi o ljudskoj koži potvrđeni su sa 99.9 postotnom sigurnošću.

O autorima:

Vladimir Nabokov

Vladimir Nabokov je Lolitu napisao na komadićima papira dok je putovao po Americi i sakupljao leptire, a njegova žena Vera je spriječila zapaliti taj rukopis.

Dan Brown

Prije nego što je napisao Da Vinicijev  kod , Dan Brown je bio pop glazbenik.

Franz Kafka

Franz Kafka je zamolio prijatelja da zapali sva njegova djela. Proces i Dvorac tiskani su protiv njegove volje.

Charles Dickens

Charles Dickens je Božićnu priču napisao u samo šest tjedana

J.K. Rowling

J.K. Rowling je poslala Harry Pottera u 12 izdavačkih kuća, i sve su ga odbile. Rekli su da nitko ne želi čitati knjige o dječaku koji trči  uokolo sa čarobnim štapićem.