Naslovnica knjige i istoimenog filma: Dječak u prugastoj pidžami, John Boyne

Holokaust je sustavan i organiziran progon Židova, koje su počinili Treći Reich i njihovi saveznici od 1933. do 1945. Riječ holokaust je grčkog podrijetla (olokauston = potpuno spaljen). Izvorno značenje jest žrtva paljenica bogovima ili dušama pokojnika kod Grka i Rimljana, pri kojoj se obično spaljivala cijela žrtvena životinja.
Suvremeno značenje temelji se na tome da je holokaust naziv za genocid nad Židovima koje je za vrijeme rata provedeno na europskom teritoriju pod kontrolom nacističke Njemačke i njenih saveznika.

Prenesena misao riječi holokaust se temelji i na tome jer se ponekad upotrebljava i šire, kada se želi označiti, masovno i sustavno uništavanje jednog naroda. Tako se, naprimjer, uništenje izazvano nuklearnim oružjem naziva nuklearni holokaust. Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.

Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj dan 1945. Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj. Tog se datuma ovaj Dan sjećanja obilježava i u Republici Hrvatskoj.

„ …Uzalud je svaka pribranost, pamet, razum, zdravo rasuđivanje, jer nisam mogao u sebi ne prepoznati tajni zov neke čežnje koja se javljala gotovo kradomice, sramežljivo zbog svoje nerazumnosti, no ipak dovoljno tvrdoglavo: ja bih u tom lijepom koncetracijskom logoru zapravo volio još malo i poživjeti“

Imre Kertesz: Čovjek bez sudbine ( Nobelova nagrada za književnost 2002.)

„Mogu reći da rat vodi samo ratu. Gotovo svaka religija na svijetu kaže „ne ubij“, ali većina njih ubija u Božje ime. Čak je i na Hitlerovim bodežima pisalo:“Gott mit uns“

(Caroline Stoessinger: Stoljeće mudrosti: pouke iz života Alice Herz-Sommer, najstarije živuće osobe koja je preživjela  holokaust)

Poveznice:

www.yadvashem.org

www.ushmm.org